Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroid Kanseri Tedavisi 

Tiroid kanseri tiroid bezi içindeki hücrelerin kontrol dışı büyümesi ve nodül oluşturmaları ile başlar. Her tiroid nodülü kanser demek değildir. Tiroid nodüllerinin %90’nı selim (kanser olmayan) nodüllerdir. Sadece nodüllerin %5-10’unda kanser riski mevcuttur. Kadınlarda tiroid kanseri riski erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazladır. Son yıllarda görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler (Ultrasonografi, PET, Bilgisayarlı Tomografi, MR) ile çok daha küçük çaplardaki tiroid kanserlerinin tanınabilirliği ile tanı konulan tiroid kanserlerinin sıklığı artmıştır.

Diğer kanser tiplerinden farklı olarak tiroid kanserleri yaşlı hastalardan ziyade 20-55 yaş arası erişkinlerde daha sıktır. Tiroid kanserinin en önemli özelliği en iyi kür sağlanabilen (tamamen ortadan kaldırılabilen) kanser türü olmasıdır.

[quick-content]

Tiroid Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid bezinde karşılaşılan dört kanser tipi vardır. Bunlar papiller, folliküler, medüller ve anaplastik karsinomlar olarak adlandırılmaktadırlar. Papiller ve folliküler kanserler doğru ve eksiksiz uygulandığı takdirde tedavi edilebilmektedirler. Medüller tiroid daha tehlikeli görülmektedir ancak özellikle son dönemde tedavi şansı çok artmıştır. Anaplastik kanserde ise tedavi ihtimali özellikle ileri evrelerde zordur.

Tiroid kanseri ameliyatında, tiroid bezi geriye hiçbir tiroid dokusu kalmayacak şekilde tamamen çıkartılmaktadır. Ameliyattan sonra kanserin çeşidine göre ek tedavi teknikleri de uygulanabilmektedir. Papiller folliküler tipte kanserlerde ameliyat sonrasında kalan ve dağılmış olan kanser hücrelerini yok etmek amacı ile yüksek doz radyoaktif iyot uygulanmaktadır. Radyoaktif iyot tedavisinden önce tüm vücudun iyot tutan hücreleri araştırılmalı ve taranmalıdır. Papiller tiroid kanserinde ameliyat yapılan hastalarda ameliyat esnasında veya ameliyattan sonra boyundaki lenf bezlerinin temizlenmesine yönelik cerrahi de gerçekleştirilebilmektedir. Medüller kanser nedeni ile ameliyat edilen hastalarda da süreç aynı olmakta yani ameliyat sonrasında radyoaktif iyot tedavisi kullanılmaktadır. Lenf nodlarında sıçrama tespit edilen hastalara ise lenf bezlerinin temizlenmesine yönelik cerrahi yapılmaktadır.

Anaplastik kanserde ise hastanın durumuna ve  hastalığın evresine bağlı olarak, ameliyat sonrasında hastaya radyoterapi ve kemoterapi seçenekleri uygulanabilmektedir. Bu tip hastalarda TSH hormonu düzeyi mutlaka düşük tutulmalıdır. TSH seviyesini düşük tutmak içinse tiroid hormonu diğer adı ile tiroksin kullanılmaktadır.

Tiroid kanseri tedavisinden sonra tüm vücut iyot-131 tarama testi ve kanda tiroglobulin düzeyinin ölçümleri yapılarak hasta belli aralıklar ile kontrol edilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid kanseri, çok fazla saldırgan ve ölümcül bir yapıda değildir. Tiroid kanserine bağlı olarak görülen ölüm oranları düşüktür. Tirod kanserinin tedavisi ameliyattır.

Devamını Oku